sâmbătă, 2 februarie 2013

Cultivarea cartofului


Cartoful, una dintre cele mai consumate legume din lume, se planteaza si dezvolta destul de usor, nu are pretentii mari de ingirjire , iar in plus, este un aliment gustos si satios.
   Cartofii au fost cultivati pentru prima oara de catre Indienii Inca din Peru in anul 200 I.Hr, iar in 1537, cuceritorii spanioli i-au descoperit si i-au adus in Europa la calatoria de intoarcere. Mai tarziu, in anul 1621, cartoful a ajuns pentru prima oara in America de Nord, iar astazi, cartofii reprezinta una dintre cele mai mari culturi alimentare din intreaga lume.
   Cartoful, cal mai consumat aliment din lume, este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa, care contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale.
    Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in procesul de formare de globule rosii.

    In functie de solul in care creste, cartoful contine, in proportii variabile, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, fiind foarte bine tolerat de stomac si putand fi consumat atat de diabetici, cat si de obezi.
    Cartoful stimuleaza si sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, prin bogatia de potasiu mentine tensiunea la valori normale, sustine activitatea celulei nervoase si combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina.

Plantarea
   Cartofii au in primul rand nevoie de multa lumina, iar daca pot fi plantati intr-o zona in care soarele are acces toata ziu, productia va fi cu atat mai bogata. Cartofii sunt bine inradacinati , iar legumele cresc doar atunci cand caldura patrunde suficient de mult in sol – de aici si nevoia de soare.   Cartofii prefera un sol care se dreneaza usor, lutos, usor acid, cu un pH  de 5.8 – 6.5.   La mijlocul lunii martie sau inceputul lunii aprilie sadeste un santulet adanc de aproximativ 10 cm adancime si planteaza cartofii timpurii la aproximativ 30 cm distanta unii de ceilalti. De asemenea, in cazul cartofilor semitimpurii, distanta trebuie sa fie intre 40 si 50 de cm.   Tuberculii incoltiti se aseaza cu mugurii in sus, avand insa grija ca acestia sa nu se rupa, iar apoi se acopera usor cu pamant. Dupa ce apar mugurii, se aduna gramezi mici de pamant in jurul plantelor astfel incat lastarii sa fie doar ingropati.

Stimularea productiei culturii
   Pentru a stimula productia de cartofi, este de ajuns sa ajuti carofii sa incolteasca inainte de plantare . Este destul de simplu sa faci acest lucru si nu ai nevoie decat de multa lumina, cofraje de oua si cartofi de samanta.   Aseaza cartofii pe cofrajele de oua cu capul bont inspre soare, asteapta ca mladitele sa atinga 1 – 2 centimetri, iar apoi acestia sunt buni de plantare.   Acest tratament se face in luna ianuarie in zonele mai calde ale tarii sau in februarie acolo unde tempraturile sunt mai scazute.

Recoltere
   In functie de soi si conditiile de crestere, cartofii se recolteaza din iunie pana in septembrie, iar momentul cel mai potrivit este atunci cand tulpina de deasupra solului este inca verde si se deschid florile.
Cu ajutorul unei sape se racoleste cuibul si apoi se iau cartofii din sol, se curata de pamant si se pun la uscat in cazul in care pamantul era umed. Altfel, risti ca legumele sa putrezeasca rapid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu