miercuri, 6 februarie 2013

Cultura de anghinare

      Anghinarea este o specie de plante erbacee perenă, care înflorește vara—toamna, originară din regiunea mediteraneeană, cultivându-se pentru solzii cărnoși ai inflorescenței și pentru receptaculii florali care sunt comestibili.

    Intalnita si ca planta ornamentala, anghinarea este una dintre plantele care actioneaza foarte puternic. Anghinarea reprezinta o sursa excelenta de vitamina C, fibre alimentare, vitamina K, acid folic, magneziu si potasiu. Pe langa acestea, ea contine si niacina, vitamina B6, fier si fosfor. Anghinarea poate fi consumata  in stare proaspata, si este astfel apreciata pentru efectele ei vindecatoare in ceea ce priveste diareea cronica, dar si in tratarea diabetului, hemoroizilor, vomismentelor si migrenelor. Sucul de aghinare are rol in vindecarea constipatiei iar ceaiul de anghinare ajuta in cazul afectiunilor ficatului sau a reumatismului.
   Afectiuni tratate cu anghinare: boli tratate cu anghinare: afecţiunile inimii, angiocolite, anorexie, angină pectorală, ateroscleroză, artrită, boli de ficat, boli de rinichi, boli ale tubului digestiv, celulită, ciroze, colecistită, congestie hepatică, constipaţie, diabet (scade nivelul zahărului din sânge), dischinezii biliare, dureri de cap, eczeme, enterocolită, fermentaţii intestinale, gută, hemoroizi, hepatică cronică şi acută, hiper-colesterolemie, hipertensiune arterială, intoxicaţii, insuficienţă hepatică, icter, laringită acută, migrene digestive, nefrite cronice, obezitate, plăgi, prurit, regenerare celulară, răguşeală, retenţia apei, reumatism, surmenaj, toxiinfecţii alimentare, urticarii, varice, vărsături, vertij (ameţeli) zgomote în urechi.
   

Plantarea

In gradina, anghinarea trebuie cultivata din rasaduri care au petrecut, in prealabil, circa 8-12 saptamani intr-un mediu protejat (sera) pentru a fi ferite de inghet. Plantutele ar trebui amplasate intr-o zona bine luminata a gradinii, unde anghinarea sa nu riste sa fie umbrita de plante mai inalte aflate in vecinatatea sa.
Anghinarile au nevoie de un sol bine drenat, bogat in substante nutritive, prin urmare adauga in groapa fiecarei plante circa 200 g de ingrasamant organic, compost sau gainat. Asigura-te ca pH-ul pamantului este curpins intre 6.5 si 7.0. Plantele pot fi cultivate in grupuri, la o distanta de circa 60 cm intre ele, cu o distanta intre randuri de 75 cm.

Ingrijire

    Anghinarile au nevoie de un sol umed in permanenta. Prin urmare, un strat generos de mulci va contribui la mentinerea umiditatii. De asemenea, chiar daca este o planta perena, anghinarea ar trebui considerata drept una anuala si ingrijita in consecinta in climatele cu ierni reci, cum este Romania. La sosirea sezonului rece, anghinarile ar trebui taiate si, apoi, acoperite (fiecare planta in parte) cu un cos, o protectie suplimentara, sub forma unor ace de pin si a frunzelor moarte, fiind recomandata. Primavara, adauga balegar pentru a grabi procesul de dezvoltare.
 


Recoltare


    In primul an, anghinarile vor avea nevoie de multa energie pentru a se dezvolta, prin urmare este recomandat sa inlaturi florile pe masura ce acestea apar. Incepand cu cel de-al doilea an, permite formarea florilor si a fructelor, pe care le vei recolta vara. Culege mugurele din varf, inainte ca solzii sa inceapa sa se deschida. Culege, apoi, si mugurii laterali, dupa ce ating o dimensiune adecvata.
    In cazul in care nu culegi florile imature ale anghinarilor, acestea se vor transforma in flori superbe, albastre-violet. Acestea pot fi incluse cu succes in aranjamente florale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu