sâmbătă, 2 februarie 2013

Cultura de mazare



Mazarea  face parte din cele mai vechi culturi, amintindu-se de ea in inscrieri care vorbeau despre grau si orz . Mazarea se cultiva si prinde cel mai bine primavara devreme, cand temperatura solului este de cel putin 1 grad Celsius.
   Mazarea  este cultivata pe scara larga si se prezinta sub forma unor boabe sferice verzi de mici dimensiuni, care se dezvolta in teci numite pastai.
   Boabele de mazare sunt disponibile proaspete incepand din primavara pana in toamna, insa pot fi consumate si in perioada anotimpului rece conservate sub diferite forme. Daca sunt congelate, in afara de faptul ca legumele isi pastreaza vigoarea si gustul, un alt avantaj este acela ca boabele echivaleaza cu cele proaspete in cantiatea de nutrienti si beneficii. Asadar, este chiar recomandat in aceste momente marcate printr-o lipsa acuta de vegetale sa va oferiti fara prea mult efort o alimentatie mai sanatoasa.
   Inainte de toate mazarea este o sursa bogata de fibre vegetale, vitamina A, vitamina C , vitamina B9, carbohidrati, calciu, fier, fosfor, potasiu si alte minerale.  Specialistii sustin ca dintre toate vegetalele acestea sunt cele mai potrivite pentru a furniza tiamina (vitamina B1).  Valoarea energizanta nu este deloc un lucru pe care sa-l neglijam. Mazarea poate substitui cu succes carnea pentru o vreme, fiind extrem de bogata in proteine.
   Fibrele solubile in apa faciliteaza buna functionare a sistemului digestiv si contribuie la eliminarea colesterolului daunator din organism prin intermediul acidului nicotinic. Nici sistemul imunitar nu trece neobservat, acesta avand parte de o revigorare prin prisma vitaminei C.
   Un beneficiu al consumului de mazare adesea omis consta in faptul ca aceasta are capacitatea sa desfaca aglomerarile de celule rosii care pot da nastere in cele din urma cheagurilor de sange. Altfel spus, daca este consumata cu consecventa mazarea previne riscul unor accidente vasculare ce ne pot pune viata in pericol.  
   Cultura de mazare poate fi usor pretentioasa in primul rand pentru ca nu se cultiva intr-un loc in care anterior a fost plantata o alta leguma.

Tehnologia de Cultivare
   Opteaza pentru o zona insorite deoarece mazarea se dezvolta cel mai bine atunci cand este cultivata in spatii luminoase, cu mult soare. De asemenea, este recomandat ca solul sa fie unul usor drenabil, nisipos.
    Asigura-te ca temperatura din sol (verifica la 5 centimetri adancime) este de 1 – 2 grade Celsius. Daca este mai mica de atat, mai asteapta pentru ca altfel cultura de mazare nu se va prinde.

Lucrari de ingrijire
    Afaneaza bine solul in care urmeaza sa cultivi mazarea, mai ales daca pamantul este greu si tasat. In acest fel, aerul va circula mai bine, apa va patrunde mai intens in sol ajungand cu usurinta la radacini, precipitatiile vor fi mai bine inmagazinate, iar pamantul per total va fi mult mai benefic pentru cultura.
   Introdu in fiecare cuib cate 5 – 6  seminte de mazare, la aproximativ 5 centimetri adancime si 30 centimetri distanta intre ele.  Intre randuril paralele trebuie sa fie lasata o distanta de aproximativ 80 de centimetri pentru a nu fi ingradite in niciun fel.
   Dupa insamantare , poti monta si betele de care se pot agata ulterior firele de mazare. Pe masura ce mazarea creste, directioneaza planta pentru a evita incurcarea acesteia.
Instaleaza un sistem de irigare. Mazarea nu se dezvolta aproape deloc daca este seceta si nu are nicio alta sursa de apa. Daca ai un tener foarte mare, ar fi bine sa instalezi un sistem de irigare, insa daca ai plantat mazare doar pe o bucata mica de pamant in gradina, poti face udarea manual, de doua ori pe saptamana in functie de temperaturile de afara.

Recoltare
    Dupa 50 – 70 de zile de la plantare , mazarea va ajunge la maturitatea si va putea si culeasa. Mai intai se smulg pastaile, dupa care se curata de boabe. Ulterior se pot smulge din pamant radacinile ramase pentru a lasa pamantul sa respire, oferindu-i timp sa se refaca pentru urmatoarea plantare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu