Cartoful,
una dintre cele mai consumate legume din lume, se planteaza si dezvolta destul
de usor, nu are pretentii mari de ingirjire , iar in plus, este un aliment gustos si satios.
Cartofii au fost cultivati pentru prima oara de catre Indienii Inca din Peru in
anul 200 I.Hr, iar in 1537, cuceritorii spanioli i-au descoperit si i-au adus
in Europa la calatoria de intoarcere. Mai tarziu, in anul 1621, cartoful a
ajuns pentru prima oara in America de Nord, iar astazi, cartofii reprezinta una
dintre cele mai mari culturi alimentare din intreaga lume.
Cartoful, cal mai consumat aliment din lume, este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa, care contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale.
Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in procesul de formare de globule rosii.
In functie de solul in care creste, cartoful contine, in proportii variabile, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, fiind foarte bine tolerat de stomac si putand fi consumat atat de diabetici, cat si de obezi.
Cartoful stimuleaza si sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, prin bogatia de potasiu mentine tensiunea la valori normale, sustine activitatea celulei nervoase si combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina.
Cartoful, cal mai consumat aliment din lume, este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa, care contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale.
Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in procesul de formare de globule rosii.
In functie de solul in care creste, cartoful contine, in proportii variabile, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, fiind foarte bine tolerat de stomac si putand fi consumat atat de diabetici, cat si de obezi.
Cartoful stimuleaza si sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, prin bogatia de potasiu mentine tensiunea la valori normale, sustine activitatea celulei nervoase si combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina.
Plantarea
Cartofii au in primul rand nevoie de multa lumina, iar
daca pot fi plantati intr-o
zona in care soarele are acces toata ziu, productia va fi cu atat mai bogata.
Cartofii sunt bine inradacinati , iar legumele cresc doar atunci cand caldura
patrunde suficient de mult in sol – de aici si nevoia de soare.
Cartofii prefera un sol care se dreneaza usor, lutos,
usor acid, cu un pH de 5.8 – 6.5. La mijlocul lunii martie sau inceputul lunii aprilie sadeste
un santulet adanc de aproximativ 10 cm adancime si planteaza cartofii timpurii
la aproximativ 30 cm distanta unii de ceilalti. De asemenea, in cazul
cartofilor semitimpurii, distanta trebuie sa fie intre 40 si 50 de cm.
Tuberculii incoltiti se aseaza cu mugurii in sus, avand
insa grija ca acestia sa nu se rupa, iar apoi se acopera usor cu pamant. Dupa
ce apar mugurii, se aduna gramezi mici de pamant in jurul plantelor astfel
incat lastarii sa fie doar ingropati.
Stimularea
productiei culturii
Pentru a stimula productia de cartofi, este de ajuns sa
ajuti carofii sa incolteasca inainte de plantare
. Este destul de simplu sa faci acest lucru si nu ai nevoie decat de multa
lumina, cofraje de oua si
cartofi de samanta. Aseaza
cartofii pe cofrajele de oua cu capul bont inspre soare, asteapta ca mladitele
sa atinga 1 – 2 centimetri, iar apoi acestia sunt buni de plantare.
Acest tratament se face in luna ianuarie in zonele mai
calde ale tarii sau in februarie acolo unde tempraturile sunt mai scazute.
Recoltere
In functie de soi si conditiile de crestere, cartofii
se recolteaza din iunie pana in septembrie, iar momentul cel mai potrivit este
atunci cand tulpina de deasupra solului este inca verde si se deschid florile.
Cu ajutorul unei sape se racoleste cuibul si apoi se iau
cartofii din sol, se curata de pamant si se pun la uscat in cazul in care
pamantul era umed. Altfel, risti ca legumele sa putrezeasca rapid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu